Jump to Navigation

Ускраћивање шифре 515 инвалидним лицима

Настали проблеми везаним за електронске рецепте

Реаговање Савеза бубрежних инвалида Војводине

29.децембар 2017.

To: public@rfzo.rssubotica@rfzo.rssekretar@apotekasubotica.rsdomzdravljasu@gmail.com

kabinet@zdravlje.gov.rs
Subject: Ускраћивање шифре 515 инвалидним лицима

 

Savez Dijaliziranih dijaliza.nsp@gmail.com

(коме: public, subotica, sekretar, domzdravljasu, kabinet)

-- Поштовани,

Молимо Вас за хитно објашњење о насталом проблему везаном за електронске рецепте.
Обраћам Вам се у име бубрежних инвалида и своје лично име као пацијент са хемодијализе и 100% инвалидности. До сада су сви наши чланови након утврђених степена инвалидности на основу шифре 515 која је евидентирана у здравственим картонима при Домовима здравља остварили права, односно нису плаћали ''партиципацију'' већ искључиво динарско учешће за лекове према легитимној листи лекова у РС.
Обавештени смо да је више наших пацијената ових дана након добијања електронских рецепата, морало у државним апотекама да плаћа по 50,00 динара за сваки издати лек.
Објашњење које добијају код изабраних лекара су да за електронске рецепте постоје само две шифре које искључују досадашње право.  У апотекама се добијене информације да морају наплатити партиципацију јер не постоји уписана шифра нити било какво упутство из Министарства здравља и РФЗО.
Због огромног негодовања наших чланова, а са статусом 100% инвалидности у АПВ има око 1200, а у Србији око 5000 пацијената, Молим Вас за што хитнији одговор и објашњење у вези насталог проблема.
Овим чином сматрамо да је супротно стратегији државе да ће повећати односно неумањивати права ОСИ  у пракси неспорно смањено то право уз јасно изржен дискриминаторски однос.
Надам се да ће се овај проблем брзо решити и верујемо да је у питању  ''Програмска грешка у информационом систему'' те Вам се у име свих пацијената са хемодијализе  унапред захваљујем и Желим Вам срећну и успешну 2018. годину.

С поштовањем
Председник Савеза бубрежних инвалида Војводине и
Председник Удружења бубрежних инвалида Суботица
Дипл. ек. Зоран Мишковић

 

 

Одговор РФЗО 29. Децембар 2017.

Public

     

 (коме: Савез бубрежних инвалида Војводине )

Poštovani,

 

Pitanje se odnosi na funkcionalnost sistema u Domu zdravlja (nadležnost konkretne zadravstvene ustanove) i sistema eRecepta (nadležnost Ministarstva zdravlja), i mišljenja smo da je reč o tehničkom problemu na strani zdravstvene ustanove.

 

Koristimo priliku da Vas obavestimo da Republički fond za zdravstveno osiguranje još uvek nema pristup sistemu eRecepta zbog čega nismo u mogućnosti da analiziramo prijavljene probleme u vezi eRecepta. Za sada, aktivnosti na strani Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje po pitanju eRecepta obuhvataju prilagođavanje elektronske fakture za potrebe prihvatanja obnovljivih recepata koje ne prati papirni recept.

 

Imajući u vidu navedeno dostavljanje odgovora u nadležnosti je Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja, kojima ste se istovremeno obratili.

 

Srdačan pozdrav 

 

 

Одговор Заменика начелника службе опште медицине ДЗ  29. Децембар 2017.

 

Verica Dronjak <verica.dronjak75@gmail.com>

     
 

   

Postovani, 

Implementacija elektronskog recepta je tek pocela, tako da, na zalost, postoje greske u sistemu. Zato se dešavaju i pomenuti propusti sa siframa oslobadjanja od participacije na receptu. Date su instrukcije zaposlenima u sluzbi opste medicine,  za korekcije istih, te se nadamo ce greske biti ispravljene.

Srdacan pozdrav

dr Verica Dronjak

Zamenik nacelnika sluzbe opste medicine DZ Subotica

 Main menu 2

by Dr. Radut.